Valkyrie

Valkyrie

Om bloggen

Velkommen til min blogg! Her kan du lese om mye og mangt. Det er fint hvis du legger igjen en kommentar på innleggene mine hvis du føler for det. Du kan også skrive litt om deg selv i kategorien "Om meg". Da får jeg et "ansikt" til statistikken fra Google Analytics. ;-)

Gutter og lesing

Kultur og litteraturPosted by Valkyrien Fri, March 20, 2009 12:25:59

OK, her kommer en av mine kjepphester:

Se for deg en søndag formiddag sånn litt ut på våren. Været er sånn passe bra, men likevel velger det eldste barnet ditt å være inne, og har satt seg godt til rette i sofaen med en bok.

Hva ser du for deg? Er det en jente med bena godt trukket oppunder seg, og kanskje en tekopp? Eller ser du en gutt oppslukt i en spennende bok? Hvilken reaksjon vil jenta få? Ingenting, man forstyrrer ikke en som helt tydelig er langt inne i fantasiens verden, tenker du kanskje. Hvilken reaksjon vil gutten få, da? Ofte vil man lure på om gutten a) er syk, b) har en skoleoppgave som må skrives, eller c) har blitt homo. Hva blir resultatet? Jo, jenta får sitte i fred, mens det stilles spørsmål ved hvorfor gutten ikke er ute med de andre gutta i stedet for å sitte inne og kaste bort tida si.

Hvorfor er det slik? Hvorfor må det være slik at jenter kan få lov til å kose seg med bøker, mens det regnes som unaturlig at gutter gjøre det samme?

Jeg tror det er mange årsaker til det, men den største mener jeg ligger i likestilling. Guttene blir diskriminert på dette området helt fra de er ganske små. Før barna begynner på skolen er det ganske likt mellom kjønnene. Barn blir ofte lest for hjemme, og i barnehagen skilles det ikke mellom jenter og gutter når det er høytlesing. Det er bare ett problem – hvem er det som leser for guttene? Hvilke mannlige forbilder har de når det gjelder lesing? Det er sikkert mange fedre som leser for barna sine på sengekanten, det er ikke det jeg sier, men overalt ellers møter guttene damer som leser. I barnehagen og på skolen møter de flest damer. Da blir kanskje litteraturen valgt ut fra hva disse damene liker, og hva de anser som passende for barn. Guttene våre blir sosialiserte til å tenke at lesing er noen jentegreier som ikke angår dem.

Jentene har egne bokklubber fra ganske tidlig av, det er Penny- klubben, Tuppen og Lillemor- klubben, og andre klubber med litteratur rettet spesifikt mot jenter. Hva finnes for guttene? Ingenting………. I tillegg er det slik at når de blir voksne er også bokklubbene rettet mot kvinner. Hvilken mann vil prøve å verve en kompis til en bokklubb når vervepremien er et nytt frokostservise, nytt sengetøy, eller en weekend-veske?

Jentene har også en hel haug med blader de lett får tak i butikken, men guttene har ikke noe reelt tilbud før de blir så gamle at de kan lese ”Mann” eller ”Vi Menn”. Ellers kan de lese motorblader, men felles for alle disse er at de retter seg mot eldre gutter og menn. Det finnes noen fotballblader for gutter, men ikke alle er interessert i fotball.

Jentene leser altså bøker og blader gjennom hele ungdomstiden sin, og de snakker om det de leser. Guttene leser svært lite, og de får sjelden eller aldri bøker i gave.

Hvorfor er dette en kjepphest for meg? Kan det ikke fortsette å være slik? Nei, det kan ikke det, for vi holder på å miste guttene i samfunnet! I dag må man kunne lese på et ganske avansert nivå for å klare å henge med. Skal man studere videre må man kunne lese og man må kunne være kritisk til det man leser.

Heldigvis er det noen få lyspunkt rundt dette, fordi etter de begredelige resultatene guttene ga Norge i PISA undersøkelsen i 2002 (joda, tar vi bort guttene fra statistikken vil vi være i verdenstoppen på lesing) ble det et mye større fokus på dette. Flere forfattere som skrev litteratur spesifikt for gutter ble publiserte, og Utdanningsdirektoratet ga støtte til leseprosjekter som henvendte seg til guttene. Det er også flere steder i landet kommet et prosjekt som heter ”Garderobebibliotekar”. Det går ut på at en mann (skulle likt å se ei dame slippe inn i en fotballgarderobe etter en kamp – en uoppnåelig drøm) kommer i garderoben og legger frem bøker for guttene/mennene. Det er også flere fotballtrenere som har gått ut og sagt at man ikke kan være et helt menneske uten å lese bøker.

All ære til dette, men likevel tror jeg ikke det blir naturlig for gutter å lese før de blir møtt på en skikkelig måte, og oppfordret til å lese fra en tidlig alder.

La guttene få sitte inne og lese selv om sola skinner ute. Les selv, og gjør det til noe naturlig å snakke om – spesielt hvis du som leser dette er en mann!

  • Comments(1)//valkyrie.pixelmaster.no/#post44