Valkyrie

Valkyrie

Om bloggen

Velkommen til min blogg! Her kan du lese om mye og mangt. Det er fint hvis du legger igjen en kommentar på innleggene mine hvis du føler for det. Du kan også skrive litt om deg selv i kategorien "Om meg". Da får jeg et "ansikt" til statistikken fra Google Analytics. ;-)

Youtube ruler!

YmsePosted by Valkyrien Mon, January 25, 2010 18:23:43
OK, overskriften er ikke særlig original, men henspeiler litt på temaet i denne bloggposten.

I den første perioden i ny jobb har jeg hatt et undervisningsopplegg med en studieforberedende klasse (vg1). Temaet i boka heter "Gjennom orda grip vi verda", og det handler om språksituasjonen i Norge i dag. Underemner er såkalte "fyllord" ( liksom, ikke sant, seriøst, osv), typiske trekk ved ungdomsspråk, lånord, nyord og "kebabnorsk". Det er også litt om hvordan språk endrer seg, og en liten forsiktig tanke om hvordan språket kan utvikle seg videre.

Jeg bruker fronter mye (læringsplattformen Classfronter), og der pleier jeg å lage en presentasjonsside med stoff om temaet, snutter fra youtube, power- point presentasjoner og oppgavene elevene skal jobbe med.

Der er Youtube gull verdt. Man kan finne nesten alt man trenger der. I norskboka er"Rinkebysvensk" nevnt, men akkurat det fant jeg ikke en brukanes snutt om på youtube. Den mest seriøse var en reportasje i to lange deler fra svt på 80-tallet. Dårlig kvalitet og rare klær vile nok tatt fokuset vekk fra hovedpoenget. Dessuten har nok språket forandret seg enda mer nå.

Derimot fant jeg denne glimrende snutten fra "Typisk norsk":


Hva som kan skje hvis vi ikke passer på det norske språket fant jeg en noe humoristisk vinkling på her, også den fra "Typisk norsk" (NB! Sterk scene mot slutten):Etter at vi var ferdige med emnet fikk elevene i oppgave å analysere denne snutten. De skulle finne fyllord, tabuord, banneord, nyord, engelske ord og typiske ungdomsord:


Vi fikk en god diskusjon på hvordan man kan kategorisere ord. Er f.eks ordet "Bitch" et tabuord, et banneord, et typisk ungdomsord, eller skal vi plassere det i kategorien engelske ord? Hva betyr "noob"? Jeg vet det, jeg, men vet dere det? Vet dere også hvor det kommer fra, og hvordan det har sneket seg inn i ordforrådet til noen ungdommer?

Nå har elevene fått i oppgave å skrive sin egen språkbiografi på nynorsk, og denne uka skal de også framføre den. Jeg tipsa dem om å ta opp en samtale de har med noen andre, og analysere språket sitt på samme måte som vi gjorde med filmen. Jeg gleder meg til å se resultatet!

  • Comments(3)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by Valkyrien Mon, February 01, 2010 22:03:51

Det er nettopp det som er så spennende med Rinkebysvensk. I Norge ligger vi noen tiår etter på grunn av at vi ikke har hatt de multikulturelle miljøene like lenge som Sverige. Nå er "kebabnorsk" helt i startgropa til å bli noe lignende, men det er fremdeles vanskelig å si om det er noe som kommer til å feste seg, eller om det er et motefenomen.

Om det er positivt eller ikke får vi diskutere over et par-tre gode single malts, syns jeg! Det er på tide nå! smiley

Posted by Yksi Mon, February 01, 2010 08:55:22

Rinkebysvenska är ju ett fenomen på det sätt att det är dels en "dialekt" och sedan en massa utländska ord, chilenska, turkiska, arabiska etc etc som sedan är försvenskade genom uttal... Ord som om du inte är bevandrad i dessa språk, är helt oförståeliga...

Posted by Hege Wed, January 27, 2010 21:49:47

Amen!